De verkoop van bouwproject Centraal gaat op 16 december van start! Wij hebben wat vragen gesteld aan architect Marco Kramer, het creatieve brein achter dit bijzondere nieuwe gebouw in Dijk en Waard. Wat maakt dit project bijzonder? Hoe speelt groen een rol in het ontwerp? En welke uitdagingen kwamen er kijken bij de realisatie? Marco geeft ons een kijkje achter de schermen!
Ha Marco, over het project Centraal, wat maakt dit gebouw zo bijzonder?
Project Centraal verbindt het OV knooppunt van Dijk en Waard met het hoogste gebouw van Dijk en Waard. Daarbij maakt het gebouw maximaal gebruik van deze unieke locatie met een plint – de basis van het gebouw- wat veel ruimte biedt op de begane grond voor commercieel gebruik.
Het gebouw zelf is misschien niet uniek in zijn soort, maar in de transformatie van het stationsgebied heeft het wel een eigen karakter, vooral door de hoogte en de ruimte rondom de gebouwen. Wat dit gebouw echt bijzonder maakt, is vooral de grote daktuin tussen de twee hoofdvolumes. Deze tuin heeft verschillende verblijfs- en activiteitenzones, wat het tot een uniek element maakt in dit formaat.
Wat kan je ons vertellen over het ontwerp en de gekozen bouwstijl voor Centraal?
Het ontwerp van het gebouw begint bij hoe de binnenruimtes worden gebruikt. Vanuit deze indeling en gebruiksfuncties is ook de buitenkant van het gebouw ontworpen. De gevel is dus een reactie op hoe het gebouw van binnen is opgebouwd.
Het gebouw beschikt over een commerciële plint die ruimte biedt voor winkels, horeca en andere openbare voorzieningen, waar iedereen welkom is. Daarboven staat een hoge toren, die bovenin eindigt met een opvallend gedeelte, de “kroon”. In dat bovenste deel komen luxe penthouses.
De gevel is voorzien van grote ramen, die niet alleen voor veel lichtinval zorgen, maar ook het uitzicht op de omliggende natuur en het groen benadrukken. De ramen lopen in een strakke lijn door de gevel, wat zorgt voor een moderne, samenhangende uitstraling.
Hoe speelt natuur en groen een rol in het ontwerp van dit gebouw?
We wonen steeds compacter, waardoor onze omgeving een verlengstuk van onze leefruimte wordt. Koffie drinken we buiten de deur, lunchen doen we in het park, en spelletjesavonden vinden plaats in het café. Daarom vinden wij het belangrijk dat naast goed ingedeelde compacte woningen ook extra aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van collectieve en openbare ruimtes.
Alle appartementen krijgen een privé buitenruimte, maar met de collectieve tuin moedigen we bewoners aan om samen van het groen te genieten.
Tussen de hoofdgebouwen komt een verhoogde daktuin van ongeveer 2500 m². Hier komen verschillende zones met gebruiks- en kijkgroen, waar mensen beschut, geborgen of juist samen kunnen verblijven. In het midden komt een doorlopende pergola, volledig begroeid, zodat je beschut onder een groen dak kunt zitten midden in het stationskwartier.
Welke innovatieve bouwtechnieken of technologieën worden gebruikt in het Centraal project?
De woningen en commerciële ruimtes maken gebruik van de Duurzame Ring Heerhugowaard. Hierbij wordt met o.a. energie die overblijft uit productie bij bedrijven elders in Dijk en Waard de verwarming en koeling geregeld tijdens de bouw van dit project.
Voor welke uitdagingen hebben jullie gestaan bij het ontwerpen van dit project?
Toen we aan dit project begonnen, lagen de stedenbouwkundige plannen en zones al vast. Het was een flinke puzzel om alle appartementen zo te ontwerpen dat ze optimaal profiteren van de omgeving en het zonlicht. Tegelijkertijd wilden we ervoor zorgen dat de balkons en ramen zowel functioneel als esthetisch mooi in het
gebouw passen.
Wanneer worden de appartementen/bedrijfsruimtes opgeleverd?
Op 16 december gaan de woningen in verkoop. De bouw start in Q2/Q3 van 2025, en de oplevering van de woningen en commerciële ruimtes staat gepland voor begin 2027.
